Våga Fråga, Våga Prata, Våga Lyssna, Våga Agera

Är Psykiatriveckans fyra ledord och ett mycket enkelt sätt att förklara vad syftet med veckan är.

 

Tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa.

Antingen egenupplevd, eller som anhörig och närstående. Det kan vara svårt att förstå för den som aldrig själv varit drabbad. Psykisk ohälsa visar sig inte som en fysisk skada, så som en bruten arm i ett gips gör.

Personer som mår dåligt, lider inte bara av sin psykiska ohälsa, ofta drabbas de av utanförskap som kommer ur andra människors fördomar.

Om vi vågar prata om psykisk hälsa, vågar fråga och lyssna, så  kan vi tillsammans agera för ett mer öppet och hälsosamt samhälle.

Våga Fråga när du märker att någon mår dåligt. Att öppna upp till samtal och visa att du ser och bryr dig, är ett av de bästa sätten att hjälpa någon att må bättre.

Våga Prata om dina känslor och hur det känns att vara du. Att sätta ord på det som känns dåligt, är det fösta steget mot att må bra.

Våga Lyssna på den som mår dåligt. Det är inte farligare än att fråga om en person med en bruten arm har ont, ibland gör det ont i sinnet. När du vågar lyssna hjälper du en annan människa att ta steget mot att må bra.

Våga Agera när någon behöver hjälp. Du kan rädda liv genom ditt agerande. Mobbning, utmattning och självmord är bara några exempel på vad du kan förhindra genom att anmäla något som oroar dig.

 

Psykiatriveckan inträffar varje år under vecka 41 i Oktober

Under veckan bjuder vi in till föreläsningar, events, workshops och musik. Du får träffa- och har chansen att ställa frågor till personer med egen erfarenhet, anhörig erfarenhet och profession.

Med veckan vill vi öka kunskaperna kring psykisk hälsa och minska de tabu och rädslor som kretsar kring ämnet.

 

 

 

Psykiatriveckan är ett samarbete